W kwietniu 2022 r. odbyło się szkolenie przeprowadzone w czasie zebrania Rady Pedagogicznej pt."Grywalizacja i nauka oparta na grach", które prowadziły pani dyrektor Edyta Igras oraz panie - Aneta Dzieciuch, Paulina Dziewa, Gabriela Szaczkowska - uczestniczki kursu "Discover the power of Game Based Learning and Gamification in education" (06.02.2022 - 12.02.2022 w Bolonii).
Był to kurs, który odbył się w ramach projektu "Learn to Teach", a projekt otrzymał dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu "Międzynarodowa mobilność kadry edukacji szkolnej" na zasdach Programu Erasmus plus sektor Edukacja szkolna.
W pierwszej części szkolenia prowadzące zapoznały nauczycieli z ciekawostkami dotyczącymi Bolonii - jej architektury, kultury oraz kulinariów, a także przedstawiły główne założenia grywalizacji i gier w edukacji.
Druga część polegała na praktycznych ćwiczeniach - uczestnicy mieli okazję zagrać w gry, które można przeprowadzić bez użycia urządzeń TIK oraz poznać inspirujące strony i aplikacje, pozwalające tworzyć ciekawe lekcje z wykorzystaniem ekranów multimedialnych.
Ostatnim punktem szkolenia była gra terenowa stworzona przy wykorzystaniu aplikacji Actionbout.
video-13b5ee8e-5b1f-4e7c-bc3d-8b489a02627a-1666168724
6 września 2022 r. odbyło się szkolenie dla nauzycieli w ramach projektu "Learn to Teach", które polegało na przekazaniu informacji odnośnie udziału w kursie zagranicznym w Bolonii "The best for preschool teachers". Uczestniczki kursu - pani Edyta Bigos, pani Baebara Demidowska, pani Jadwiga Koguc-Borges i pani Joanna Kasprzyk - przedstawiły zdobytą wiedzę w postaci prezentacji multimedialnej na temat systemów edukacji w krajach Unii Europejskiej i metody Montessori.
Ponadto zaprezentowały filizofię stworzoną przez Lorisa Malaguzzi'ego i prace dzieci w centrum Reggio Emilia.
Nauczycielki opowiedziały także o edukacji za zewnątz. Oprócz wiedzy teoretycznej nauczyciele przygotowali popularne dania kuchni włoskiej. W dalszej części szkolenia odbyła się degustacja i rozmowa na temat kultury i włoskich zwyczajów.
Poniżej film: